Popularita týchto diét pramení pravdepodobne z pocitu spokojnosti a sýtosti, ktoré vysoký príjem bielkovín a tukov vyvolávajú - na rozdiel od mnohých iných „hladujúcich" diét. Pre nadmerný príjem bielkovín, nekontrolovaný príjem tukov a nedostatok komplexných sacharidov a vlákniny sú však nutrične veľmi nevyvážené. (Pre vyznávačov tohto typu diét však treba pripomenúť, že existujú aj celkom opačné diéty - s vysokým príjmom sacharidov a tešia sa rovnakému „úspechu".) Okrem toho zakazujú konzumáciu niektorých zdraviu prospešných potravín ako strukoviny, ovocie, obilniny, orechy a podobne.
Nízkosacharidové diéty všeobecne pôsobia tak, že obmedzený príjem sacharidov vyvolá odbúravanie bielkovín zo svalstva a zásobného tuku, aby organizmus získal potrebnú glukózu, bez ktorej nemôže riadne fungovať. Vznikajú tzv. ketónové látky (rovnaké ako pri hladovaní), ktoré sa musia z tela odstraňovať obličkami spolu s vodou. Preto pri takejto diéte treba piť veľa vody, lebo hrozí dehydratácia. Rýchly úbytok hmotnosti možno pripísať strate vody a malého množstva telesného tuku, efekt diéty však trvá len krátko a dodržiavať ju tiež nemožno dlhodobo. Okrem krátkodobej straty hmotnosti môže takáto diéta viesť k dehydratácii, bolestiam hlavy, strate vápnika a osteoporóze, preťaženiu obličiek, dne (v dôsledku zvýšenej tvorby kyseliny močovej), obličkovým kameňom, poruchám tráviaceho traktu z nedostatku vlákniny, zmenám hladín krvných lipidov, môže zvyšovať riziko srdcových arytmií (popisuje sa aj zápach z úst, svalové kŕče, celková slabosť a kožné vyrážky), preto rozhodne nie je vhodná pre každého.
Dukanova diéta deklaruje, že neobmedzuje množstvo skonzumovaných potravín - je tu však skupina "odporúčaných" a "zakázaných" potravín (ich zaradenie do týchto kategórií je často úplne nezmyselné a nelogické: Prečo teľacie mäso áno a jahňacie nie? Prečo konské mäso áno a konská roštenka nie?), takže prísne pravidlá pri výbere potravín a jednotvárnosť diéty v skutočnosti napokon vedú k zníženému príjmu stravy (a kalórií). Okrem toho príkaz konzumovať LEN čisté bielkoviny je takisto nezmyselný - aj to najchudšie mäso obsahuje tzv. skrytý tuk, ale aj sacharidy. Diéta si často vyžaduje konzumáciu rozličných vitamínových či minerálových výživových doplnkov, dokonca špeciálnych ovsených otrúb (strednej veľkosti a 6-krát preosiatych, ktoré majú „zachytávať tuky a cukry"!), bielkovinových práškových prípravkov, ale aj prostriedkov proti zápche, takže jediným efektom sú ešte vyššie zisky autora diéty a internetových predajní. Aj to svedčí o nevyváženosti a nízkej nutričnej hodnote diéty.
Dukanova diéta údajne pomohla aj takým hviezdam ako Jenifer Lopez, Nicole Kidman, dokonca aj manželke princa Williama - všetko sú to mladé, krásne, štíhle a zdravé ženy (prečo vlastne držali diétu??). Treba si však uvedomiť, že redukčné diéty držia väčšinou ľudia obézni, často s pridruženými chorobami - cukrovkou (a možno už poškodenými obličkami), vysokým tlakom, vysokými hladinami cholesterolu v krvi, ktorým môže nesprávne zložená strava zdravotný stav ešte viac zhoršiť. Dlhodobejšie štúdie sledujúce zdravotný stav pri takejto diéte zatiaľ chýbajú - práve preto, že sa nedá dodržiavať dlhodobo.
Ako väčšina diét, ani Dukanova nevedie k trvalej zmene nesprávnych návykov a k vytvoreniu zdravého životného štýlu, je zameraná len na dosiahnutie čo najrýchlejšej redukcie hmotnosti a popiera všetky zásady zdravej životosprávy a racionálnej výživy. Obsahuje nadmerné množstvo bielkovín, živočíšnych tukov, purínov, čo zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb a nadmerne zaťažuje obličky. Preto namiesto riskovania vlastného zdravia si stačí položiť jednoduchú otázku: Keby táto či niektorá iná podobná diéta skutočne fungovala, načo by nám bolo toľko stále "novších" a "revolučnejších" diét? A prečo stále pribúdajú ľudia s obezitou?
Nabudúce: Paleo diéta