Ak niekto tvrdí, že pozná „príčinu infarktu a zanesených ciev", na mieste je otázka, prečo už nedostal minimálne jednu Nobelovu cenu. Presná a jednoznačná príčina aterosklerózy totiž dodnes nie je celkom presne známa ani renomovaným vedcom a lekárom. V súčasnosti sa za prvý krok, ktorý môže spustiť vývoj aterosklerózy, považuje poškodenie vnútornej výstelky cievy, ktoré sa môže objaviť napr. pri cukrovke, pri vysokej hladine cholesterolu, u fajčiara, cievnu stenu môžu poškodiť napr. aj voľné radikály (pri nedostatku antioxidantov), ktoré oxidujú tzv. „zlý" cholesterol (LDL), a podobne. Tieto faktory spustia sériu zmien, ktorá v konečnom dôsledku vedie k rozvoju aterosklerózy. Súčasná medicínska veda uznáva, že centrálnu úlohu v rozvoji aterosklerózy majú častice LDL („zlého") cholesterolu. Zápalové zmeny na cievach sú pravdepodobne až druhotným prejavom aterosklerotických zmien.
V tlačenom vydaní článku sa čitatelia mohli dočítať zaujímavý dovetok: „Vedecko-populárna medicína urobila obrovskú chybu, keď radila ľuďom, aby nahradili konzumáciu nasýtených tukov potravinami s vysokým obsahom tukov omega-6. ... Zdrojmi omega-6 tukov sú napríklad slnečnicový, repkový aj sójový olej a takisto rastlinné maslo, búrske oriešky či kešu oriešky."
Zvláštny je už samotný pojem vedecko-populárna medicína. Rada v každom prípade správne znie: Je potrebné nahradiť nasýtené a trans-mastné tuky nenasýtenými (nie len jedným druhom - omega-6). V našom stravovaní nie je problém to, že by sme konzumovali vysoké a nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín (netreba zabúdať, že do tejto skupiny patrí aj esenciálna kyslina linolová, ktorú si ľudský organizmus nevie vytvoriť, a preto ju musí prijímať stravou). Problém skôr je, že konzumujeme nedostatok omega-3 mastných kyselín (do tejto skupiny patrí ďalšia esenciálna kyselina - linolénová), a teda že ich pomer v strave nie je správny. Optimálny pomer omega-6 : omega-3 by mal byť 4-6 : 1, skutočný pomer je asi 20 : 1).
K bohatým a jednostranným zdrojom omega-6 mastných kyselín skutočne patria slnečnicový, kukuričný, sezamový a čiastočne aj sójový olej, ale repkový určite nie. Repkový olej má veľmi priaznivý obsah aj omega-3 mastných kyselín (pomer 2,2 : 1). K ďalším zdrojom omega-3 mastných kyselín patria ľanové semená a ľanový olej, vlašské orechy a ryby a morské živočíchy. Optimálny a priaznivý pomer týchto mastných kyselín majú aj niektoré rastlinné nátierky - približne 3-8 : 1 (odporúča sa preštudovať si etiketu na konkrétnom výrobku, kde sa tieto informácie dajú nájsť).
Na záver sa ešte pozrime, kto je to vlastne doktor Dwight Lundell, ktorý avizuje prevratné novinky v medicíne a vo výživových odporúčaniach, a čím si zaslúžil takú neprimeranú pozornosť? Z viacerých zdrojov sa možno dozvedieť, že doktor Lundell má za sebou vážne pochybenia vo svojej lekárskej praxi, za ktoré bol v priebehu rokov 2000 až 2008 viackrát potrestaný a v roku 2008 mu odobrali lekársku licenciu.
Na rozličných serveroch nazývajú dr. Lundella ako „jedného s popredných svetových kardiochirurgov". Ak by skutočne odhalil „cholesterolovú lož", mala by byť za ním dlhoročná vedecká práca nasledovaná vedeckými publikáciami v renomovaných recenzovaných medicínskych časopisoch. Nech si prezrieme ktorúkoľvek svetovú databázu lekárskych časopisov, žiadnu prácu od Dwighta Lundella nenájdeme - jeho jedinou „literárnou" aktivitou sú dve knihy - „Veľká cholesterolová lož" a „Liek na choroby srdca" - obe sprevádzané bombastickou reklamou v snahe zarobiť na dôverčivosti ľudí, ktoré so súčasnými vedeckými poznatkami asi nemajú veľa spoločného.